top of page
Capture d’écran 2022-05-06 à 13.34.45.png

Een Vrouw en Een Engel

Een gedicht van Toon Tellegen komt tot leven met muziek, karate en poëzie.Een kruising tussen een ritueel, een theaterstuk en een concert.

Het regende, en de lucht was vol argwaan en
moedeloosheid. En een engel verscheen, en sloeg
iemand neer. En nog iemand, en nog iemand. En
achteraan, achter iedereen, zat een vrouw. Keek naar
de grond en dacht na, dacht steeds dieper na. Dacht
dagen, maanden jaren na. En dacht tenslotte, in een
vlaag van roekeloosheid, meeuwen krijsend in de
bleke lucht: ‚En Toch’. En de Engel baande zich een
weg naar haar. ‚Ik kom met je vechten’ zei de Engel”.
(uit: Een Man en een Engel, Toon Tellegen).

Geïnspireerd op het gedicht van Toon Tellegen, vechten een vrouw en engel langdurig, grimmig en liefdevol omdat de vrouw de woorden ‚en toch’ uitspreekt. Een voorstelling waarbij je ondergedompeld wordt in een zintuiglijke ervaring. Liedkunst, poezie, elektronische klanken en karate vermengen zich met het gedicht van Toon Tellegen waarbij liefde en strijd inwisselbaar lijken.

In een op het eerste gezicht goddeloze samenleving zijn mensen op zoek naar houvast. En er is twijfel. Existentiële twijfel. Ieder mens twijfelt. Als het niet zichtbaar is, dan is er wel een innerlijke strijd, diep van binnen.
Juist op het moment dat God definitief verdwenen leek, is religie of dat waar je in gelooft opnieuw aan de orde. Wat is geloof in deze tijden? Wat is twijfelen aan god, of als je niet in god gelooft, wat is twijfelen aan jezelf?

En wat als het allemaal níet eerlijk is? wat dan?Het levende gedicht gaat een dialoog aan met het hier en nu via de getuigenissen van echte mensen uit verschillende maatschappelijk achtergronden.

credits

Regie, (muzikale) performance/zang, piano, compositie en enscenering: Anne Roos Rosa de Carvalho | Muzikale performance, compositie en luidsprekerinstallatie: Fedde ten Berge | Karate en zang: Valeria Mignaco | Karate en piano: Marnix van der Poll | Visual artist: Marie van Vollenhoven | Eindregie: Marcel Sijm | Advies: Ko van den Bosch | Techniek: Amber Stallenberg | Partners: Doopsgezinde Kerken Noord-Holland | Met dank aan: Dick Blokker, Kees Knijnenberg, Bert Siebeling, Elhoussaine Essabir, Loes Citroen, Aleide Lawant, Louise Pondman | Foto: Moon Saris

 

"Een meditatie op geloof en twijfel, en het is dus toepasselijk dat de voorstelling in een kerk tis gesitueerd. De maker beweegt zich net als in haar vorige voorstelling Avé op het grensvlak tussen muziektheater, performance en film: vooral de manier waarop ze ruimtelijkheid creëert door middel van haar filmprojecties maakt indruk."

bottom of page