top of page
foto samen NH dagblad_edited.jpg
Fedde &de carvalho
synesthetisch muziektheater op locatie

Fedde &de Carvalho is de kraakverse naam van het Alkmaarse makersduo Anne Roos Rosa de Carvalho en Fedde ten Berge (winnaar Victorie cultuurprijs 2022). Fedde &de Carvalho  is onderscheidend in het culturele landschap door de consequente combinatie van muziektheater op locatie & innovatieve geluidskunst. Ervaar geluidskunstige theatervoorstellingen, interactieve klankinstallaties en immersief geluidsontwerp.


Fedde &de Carvalho vertelt graag verhalen en biedt ervaringen die prikkelen en verbinden. Over hoe mens en landschap met de tijd verandert, maar van binnen ook hetzelfde blijft. Onder het oppervlak van al die verandering verlangen en vrezen we dezelfde dingen. Fedde &de Carvalho onderzoekt de spanningen die dit oplevert en speelt met de mogelijkheden en kansen die dit biedt. In onze voorstellingen en installaties worden tijdloze patronen en de natuur als inspiratiebron gekoppeld aan herkenbare dilemma's in het hier en nu. De projecten van Fedde &de Carvalho zij geëngageerd en willen iets teweegbrengen in de samenleving.

Het duo maakt gebruik van technologie voor interactieve objecten en omhullende geluidsvelden, waarbij ze je uitnodigen om de realiteit met nieuwe oren te bekijken. Door bestaande locaties en plekken om te toveren tot fantasierijke werelden wordt het alledaagse vanuit onalledaags daglicht gepresenteerd. Bij onze voorstellingen zit je vaak niet in een theater. Waarom zou je eigenlijk? Er is een hele wereld daarbuiten, wachtend tot jij binnenstapt.

Werkend op bijzondere locaties zoekt Fedde &de Carvalho de synesthetische ervaring op - meerdere zintuigen worden tegelijk geprikkeld. In een tijd dat technologische ontwikkeld voor verdeeldheid en individualisering leidt, zetten wij innovatieve techniek in om te verbinden. Experiment triggert onderlinge ervaringen, laat je met anderen samenzijn in het moment. Wij verleiden het publiek  om weer te spelen.

Niet vies van engagement en met een grote dosis muzikaliteit duikt Fedde &de Carvalho door de hele stad (en ver daarbuiten) op. Samen met vaste actrice Sofieke de Kater en video artiest/ondersteunend technicus Okke van Breemen beweegt Fedde &de Carvalho op het spannende grensgebied tussen geluidskunst en muziektheater. Je kunt je ogen sluiten, maar niet je lichaam. Geluid penetreert ons diepste wezen.

Het artistieke team

IMG_9934b.jpg

Anne Roos Rosa de Carvalho

Artistiek / zakelijk leider

Regie, script, spel, liedcompositie

feddetenberge.jpg

Fedde ten Berge

Artistiek / muzikaal Leider

Geluidskunst & compositie 

 interactie & instrument ontwerp

foto samen NH dagblad_edited_edited.jpg

Sofieke de Kater

Makende speler

Actrice, beweger, zangeres

IMG_0211.jpeg

Okke van Breemen

Video Artiest

Beeldmaker & Techniek

Ontwikkeling

In 2016 won regisseuse Anne Roos Rosa de Carvalho vlak na haar afstuderen (master muziektheater T.I.M.E. aan het koninklijk conservatorium) met de korte voorstelling Avé zowel de juryprijs als de publieksprijs van het festival WinterKaravaan. Zij werd geselecteerd voor een talent ontwikkelingstraject bij Karavaan festival.

Subsidie Nieuwe Makers

In mei 2018 ontving zij de tweejarige Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podium Kunsten. Dit traject liep tot augustus 2021 en besloeg meerdere producties en onderzoeken. Fedde (master sonologie Koninklijk conservatorium) was bij al deze producties reeds zeer actief betrokken als geluidskunstenaar. Nu is zijn vaste bijdrage aan de unieke signatuur van Fedde &de Carvalho Sinds 2022 ook zichtbaar in de naam van het gezelschap en de artistieke leiding. Ze werden tijdens het FPK traject en daarna gecoacht door o.a. Ko van den Bosch, Ria Marks, Marcel Sijm, Cecile Brommer en verschillende andere artistieke coaches. 

 

ISofieke de Kater (Toneelschool Amsterdam) kwam bij het gezelschap in de productie 'Luchtbespiegelingen' (2021) en Okke van Breemen volgde in 2022 als video artiest voor de productie P.S. ik schrijf je.  Met zijn vieren vormen ze een veelzijdige en hechte vaste artistieke kern.

De vaste samenwerking met Karavaan is wegens succes voor lange tijd verlengd. Daarnaast ondersteunt de Gemeente Alkmaar Fedde &de Carvalho sinds 2022 met structurele subsidie.

bottom of page